Stichting tot behoud van het Stoomschip

A.N.B.I.

 

Opgave i.g. artikel 1a lid 7 Uitvoeringsregeling AWR.

Naam:
Stichting tot behoud van het Stoomschip gevestigd te Koog aan de Zaan.

Culturele ANBI nummer:
8050.58.771

Postadres:
Vijfpootveld 22
1541PT Koog aan de Zaan
telefoon 075 - 6176749

Bezoekadressen:
hms Elfin en ss Jacob Langeberg, Zuideinde t.o. nr. 36 te Wormerveer
ss Scheelenkuhlen, Havenstraat t.o. nr 10 te Zaandam.

De Stichting heeft ten doel:
het verwerven en behouden in dienstwaardige staat van stoomschepen, en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords.
De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door restaureren en in dienstvaardige staat houden van stoomschepen, alsmede door het bijeenbrengen van gelden benodigd daarvoor.

Beleidsplan:
1. Publiciteit en promotie
2. Samenwerking
3. Culturele diversiteit

1. Publiciteit en promotie aangaande onze activiteiten worden gedaan in de regionale couranten.

En via onze eigen Nieuwsbrief die 4 maal per jaar uitkomt, en verstuurd wordt naar circa 100 adressen. ( voor 90 % in de Zaanstreek ). Op onze website ( www.elfin.nl ) zijn tevens alle activiteiten opgenomen

2. Samenwerking binnen Zaanse organisaties wordt jaarlijks gedaan.

Intocht van Sinterklaas in samenwerking met :
Sint Nicolaas Comité Zaandam en Wormer.
Landelijke Open Monumentendagen in Wormerveer. Op andere evenementen buiten de Zaanstreek altijd in samenwerking met de betreffende gemeente en het organiserende comité.


3. Culturele diversiteit

Het behoud van dit Varend Erfgoed is niet alleen het in stand houden van deze Varende Monumenten ook het in stand houden van het ambacht wat bij het varen met een stoomschip hoort past hierbij.
Rondleidingen en uitleg over het stoombedrijf zijn altijd de vaste activiteiten.
Demonstraties van de stoomwerktuigen zijn altijd een vast onderdeel.
Opleidingen worden door eigen bemanningsleden gegeven aan nieuwe vrijwilligers, die zich willen inzetten voor dit Industrieel Varend Erfgoed, in samenwerking met het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik.
Op woensdag en zaterdag is er altijd mogelijkheid om de schepen gratis te bezichtigen, waarbij de bemanning tekst en uitleg geeft over deze bijzondere schepen en hun techniek.Het bestuur is als volgt samengesteld:
Voorzitter C. Blok
Secretaris M. Jongh
Penningmeester F. Boom
De bestuurders ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden.


Jaaroverzicht 2016
Stichting tot Behoud van het Stoomschip.

Vanaf 2016 liggen onze drie schepen vrij van Havengeld in de gemeente ZAANSTAD.

De maand maart 2016 was volledig ingeruimd voor werkzaamheden aan de Elfin, beide brandstofbunkers zijn totaal vernieuwd deze zijn nu inpandig met een inhoud van 2 x 10 ton gasolie.
De werkzaamheden zijn uitgevoerd door scheepswerf Vooruit te Zaandam. Kosten voor deze beslist noodzakelijke werkzaamheden ivm veiligheid kwamen op € 42.000,=.
Dit is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het VSBfonds en het Honig Laanfonds.

Ketelkeur door Lloyds werd in april weer met goede afloop afgenomen voor beide schepen.

Op 27 t/m 29 mei was weer het twee jaarlijks terugkerende evenement Dordt in Stoom, waar de Scheelenkuhlen en Elfin aanwezig waren, naar alle tevredenheid.
De Elfin heeft in Dordrecht ongeveer 1600 ( excl. kleine kinderen ) bezoekers aan boord gehad , de Scheelenkuhlen heeft beide dagen goed met passagiers gevaren.
Helaas heeft een van de aanwezige stoomschepen bij het aanmeren een aanvaring veroorzaakt met de stilliggende Scheelenkuhlen, gelukkig geen gewonden ( mede door adequaat ingrijpen van de eigen bemanning is dit voorkomen) de schade had dramatisch kunnen zijn.
Maandag na het evenement varen wij gezamenlijk om 06.15 uur in de morgen weer richting de Zaanstreek, rond 17.00 uur ligt alles weer veilig aan de kade. Voor de Elfin een gemiddeld brandstofverbruik van 180 liter per uur.

Zaterdag 25 juni hebben wij een eerste Opendag georganiseerd, en tot volle tevredenheid, we zullen dit in 2017 ook weer gaan organiseren evt. zal de Scheelenkuhlen hier dan ook bij zijn om kleine rondvaartjes te maken op de Zaan.

In de maand juli vaart de Elfin op zaterdag 23 met 40 Zaankanters en zondag 24 met 39 oud leden van de KNSM, en leden Koninklijk College Zeemanshoop, dit is een jaarlijks terugkerend eigen evenement geworden.

In September waren weer de Open Monumentendagen, beide dagen waren niet bijzonder druk, het weer werkte helaas niet mee, het was veel te warm. De Scheelenkuhlen voer zondag wel met passagiers naar het Amsterdams Havengebied. De Elfin bleef onder stoom aan de kade.

De maand november was weer ingeruimd voor de Sinterklaasintochten, dit jaar waren het er vier, Hoorn, Zaandam, Wormer en Wormerveer.

Huidige bemanningsleden:
Scheelenkuhlen / Joop Mijnheer, Jan Sikkema ( inval schipper ), Theo van Galen, Karel Vethaak, Frans Sluik, Jan Timmerman en Arjan Kempes.

Elfin / Cor Blok, Martin de Jongh, Arnoud Boom, Hans Husslage, Rob Koopman, Jan Bosman, Peter v.d. Linden, Joop Vonk, Cor Klomp, Wim Keirsgieter, Ben Vonk, Graham White, Dennis Feary en Frank Boom.

Balans per 31-12-2016 en de staat van Baten en Lasten over 2016:


 
© 2004 - 2018 Stichting tot Behoud van het Stoomschip